Dec
10
2015

Tips & Tricks pentru fotografierea pe timp de iarnă

id

Fotografierea peisajului de iarnă necesită o atenția mai specială, dar chiar și așa este de neignorat pentru cei pasionați de fotografiere. Zăpadă sclipitoare, cerul albastru, bruma așternută pe crengile copacilor, dar și un peisaj urban înzăpezit exprimă sentimente care altădată nu pot fi concepute.

Iarna e expresivă în orice moment ați fotografia-o, fie vorba de un schior alunecând pe pârtie, sau o patină cum zgârie gheața, primii pași în zăpada proaspătă, ori razele de soare care sclipesc pe un sloi de gheață, și dacă cunoaștem detaliile tehnice, trebuie doar să ne concentrăm asupra compoziției.

Judit Westkogen, specialistul foto CEWE a colectat câteva sugestii pentru evitarea situațiilor mai puțin plăcute și fotografii de iarnă mai reușite.

1. Protejați aparatul foto de îngheț.

Aparatele foto sunt sensibile la fluctuațiile de temperaturi extreme. Dacă intrăm de afară într-o încăpere caldă, să nu folosim aparatul cel puțin o jumătate de oră.

2. Nu uitați de baterii sau acumulator de rezervă.

Acumulatorul este sensibil la frig, și dacă se răcește este ca și cum s-ar fi descărcat. Țineți întotdeauna la dvs. un acumulator de rezervă, și dacă nu fotografiați, scoateți-l din aparat și puneți-l în loc cald, chiar și în buzunarul dvs. interior.

3. Utilizarea blitz-ului

Blitz-ul are rol și în fotografierea pe timp de iarnă. Pot fi diferențe imense de lumină între părțile foarte luminoase și zonele cu umbră. Blitz-ul vine în ajutor pentru a egala această diferență. Nu este de preferat însă să-l folosiți atunci când ninge, deoarece pe fotografie vor fi pete albe.

4. Compensați expunerea.

Lumina reflectată de zăpadă face exponometrul să creadă că e prea multă lumină. Astfel va avea tendința să subexpună, iar fotografiile vor ieși întunecate. Ca să evitați acest lucru, merită să optați pentru corecția expunerii. Efectuați fotografii probă, și dacă este necesar compensați expunerea cu +1-2 trepte EV. Este important să nu uităm de această setare, și dacă fotografiem în alte circumstanțe, să setăm iar valorile normale.

5. Utilizați parasolar.

Utilizarea parasolarului este indicat efectiv tot timpul. Dacă razele solare cad pe lentila aparatului , sau lentila primește de undeva reflexii puternice, aceste fenomene strică calitatea fotografiei, care așa pierde din claritate și contrast. Și nu în ultimul rând, protejează și lentila.

6. Utilizarea filtrelor.

Puteți folosi un filtru UV simplu, acesta protejează obiectivul de păcură și ceață, și minimalizează reflexiile. Utilizare unui filtru de polarizare sporește claritatea și intensifică culorile și contrastul din imagine. Minimalizează și reflexiile, dar să nu le eliminăm.

7. Fotografierea artificiilor de Revelion

Pentru realizarea acestor fotografii trebuie să folosim un trepied, deoarece este nevoie de o viteză de declanşare lungă pentru a surprinde razele de lumină ale artificiilor. Folosiţi o diafragmă mai închisă – f8 sau mai mică. Cu toate că este întuneric, fotografia realizată poate deveni prea luminoasă, vă sfătuim să faceţi câteva încercări pentru a opţine setările ideale. Este bine să folosim şi o telecomandă pentru a evita orice mişcare. Acordaţi mare atenţie pentru compoziţie, încercaţi să evitaţi orice sursă de lumină derajnantă.

8. Creați CEWE FOTOCARTE.

Dacă ați petrecut deja destul timp în aerul rece de afară, așezați-vă comod în camera bine încălzită,
selectați cele mai reușite fotografii, și editați-le într-o CEWE FOTOCARTE. Prin software-ul descărcabil gratuit CEWE FOTOLUMEA Mea puteți realiza foarte simplu un album unic, care dă contur amintirilor dumneavoastră.

Cewe Blog

Despre autor:

Fie ca este vorba de o CEWE FOTOCARTE, decoraţiuni de perete sau cadouri personalizate, o fotografie cu tema preferată poate fi prezentată în nenumărate forme interesante. Echipa creativă de la CEWE vă oferă nu doar aceste modalităţi de prezentare, dar şi sfaturi de fotografiere şi câteva idei utile de editare, care vă va ajuta să treceţi direct la captioul Curiozitate şi să faceţi fotografii cât mai reuşite.

Răspunde la comentariu