Interviuri

Și câștigătorul este… Călin Flegner din România!

Câștigătorul lunii la CEWE Photo Award 2023

Suntem încântați să vă anunțăm că, în luna octombire, am avut primul câștigător lunar din România în competiția CEWE Photo Award 2023.
Imaginea " Pierdut în ceață " a lui Călin Flegner a fost selectată ca una dintre cele trei fotografii câștigătoare trimise pe parcursul lunii de participanți din întreaga lume. Pentru a sărbători, am vorbit cu Călin despre fotografia lui câștigătoare și despre pasiunea lui pentru fotografie.

"Pierdut în ceață"- Călin Flegner

Cum a fost realizată această fotografie?

Această fotografie a fost realizată intr-o dimineață răcoroasă și cetoasă din luna octombrie în satul Dumești din Munții Apuseni România. În acea dimineață nu eram sigur de condițiile meteo din acest loc dar am decis să fotografiez totuși în acea zonă și când am ajuns la intrarea în sat am avut parte de un peisaj superb, toată zona era cuprinsă într-o ceață frumoasă și era un peisaj de basm. În timp ce fotografiam zona am văzut această imagine superbă în care căsuța cu acoperiș de paie și copacii din jurul ei erau cuprinși aproape în întregime de ceața și razele soarelui cădeau pe acea casă și am hotarât să fac această fotografie.

Ce înseamnă această fotografie pentru tine?

Această fotografie este în primul rând o amintire frumoasă din acea dimineață de basm din Dumești (Munții Apuseni)

Ce îți place în mod deosebit la fotografia ta?

Partea care îmi place cel mai mult la aceasta fotografie este starea de liniște pe care o dă la prima vedere și nu în ultimul rând lumina care cade pe acea casă și pe copacii învăluiți în ceață.

Te rugăm să descrii în câteva fraze ce te-a motivat să călătorești în Dumești și orice lucru care ți-a plăcut în mod deosebit, dacă este relevant.

Merg destul de des în acea zonă! Prima dată când am mers în acel loc a fost îmreună cu mai mulți prieteni fotografi care deja cunoșteau zona, văzusem fotografii realizate de ei în acest loc și am hotărât să merg și eu...îmi plăcea foarte mult acel peisaj pitoresc cu căsuțe vechi cu acoperiș de paie uitate în timp, parcă în acel loc superb la poalele muntelui și care îmi aducea aminte de vremurile când eram copil și mergeam in vacanțe la bunici.

Ce te-a motivat să trimiți fotografia la CEWE Photo Award 2023?

Această imagine mi-a rămas în minte de când am realizat-o și vroiam ca ea să nu rămână doar în amintirea mea, vroiam să o împart cu cât mai multă lume care să se bucure de acel peisaj de basm .

Cum te-ai apucat de fotografie?

Pasiunea mea pentru fotografie a început în anul 2014 în urma achiziționării unui telefon cu camera foto destul de performantă la acea vreme și cu care am început să fac primele mele fotografii, în 2015 am cumpărat primul meu aparat foto care a fost un aparat de tip bridge de la sony cu care am început să învăț și să exersez fotografia, deși eram la început de drum în fotografie am hotărât să particip cu câteva dintre fotografiile mele la câteva concursuri pentru a avea un feedback real despre fotografiile mele, și spre surprinderea mea la două dintre acele concursuri am obținut rezultate bune și acest lucru m-a ambiționat să îmi doresc să învăț mai mult despre fotografie. Am decis să schimb aparatul de tip bridge și să achiziționez un aparat de tip dslr de la Canon care venea la pachet cu un curs foto online. Din acel moment am început să învăț tot mai mult tehnici de fotografie, reguli de încadrare, compoziție și am continuat să mă documentez din tutoriale, să exersez și să învăț tot ceea ce știu până în acest moment.

Ce înseamnă fotografierea pentru tine?

Fotografia pentru mine este modul în care pot să îi transmit celui ce o privește o poveste, o stare.

Povestește-ne unul dintre cele mai frumoase momente fotografice ale tale.

Unul dintre cele mai frumoase momente fotografice și care mi-a rămas în minte este prima mea urcare pe vârful Vlădeasa împreună cu niște prieteni fotografi. Era într-o noapte friguroasă de iarnă (-16*c) și strat de zăpadă de 2 metrii, am început să urcăm de la Salvamont către stația meteo la 4 dimineața la lumina lanternei frontale. A fost o urcare grea dar a meritat, am ajuns pe Vârful Vlădeasa exact la răsărit și am avut parte de un peisaj spectaculos cu marea de ceață care acoperea totul în zare și cu soarele care colora acel peisaj de basm.

Ce sfaturi ai pentru începătorii în fotografie?

Să nu renunțe dacă au această pasiune și să mearga cât mai des la fotografie și să exerseze în diferite situații de lumină!

Povestește-ne despre tine ca persoană în câteva fraze.

Numele meu este Flegner Călin Sergiu, sunt din Cluj-Napoca România. Pe lângă fotografie mai am și alte pasiuni cum ar fi: Drumețiile, călatoriile și dansul, lucrurile care ma caracterizează sunt ăptimismul și corectitudinea. În rest încerc să mă bucur de fiecare moment din viață.

CEWE Photo Award 2023 este deschis tuturor pasionaților de fotografie atât amatori cât și profesioniști. Pentru fiecare fotografie încărcată în concurs, CEWE donează 10 cenți către SOS Satele Copiilor.